Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U razdoblju od 8. do 12. svibnja u Opuzenu, u organizaciji predstavnika centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije odnosno, Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu obilježio se „Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“.

Naime, „Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“ održava se u cijeloj Europi i šire, a ove godine trajao je od 8. do 20. svibnja s ciljem isticanja najboljih primjera dobre prakse. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje poželjna je opcija za ljude svih dobnih skupina te ih ono priprema za obavljanje poslova u cijelom svijetu.

Tom prilikom, Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu ugostila je učenike osmih razreda iz Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno iz osnovnih škola s poluotoka Pelješca (Trpanj, Orebić, Kuna Pelješka, Janjina, Ston, Ponikve) te iz Opuzena i Metkovića.

Pod sloganom „Otkrij svoje talente!” željelo se pokazati da svatko od nas ima neki talent te da strukovno obrazovanje i osposobljavanje mogu dati potrebne praktične vještine, znanje i kompetencije kako bi ostvarili uspjeh na tržištu rada i u društvu općenito.

Učenicima su se prvo obratili nastavnici koji su predstavili zanimanja „agroturistički tehničar“ i „web dizajner“ koja se mogu upisati u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu. Poseban naglasak bio je na vještinama i kompetencijama koje će učenici usvojiti tijekom školovanja te kako će po završetku školovanja, ukoliko ne žele nastaviti studirati, biti spremni za tržište rada. Također, nastavnici su održali prigodnu kratku prezentaciju na temu aktualne Europske godine vještina 2023. te gostima predstavili EU Kutak za učenje.

Svoja zanimanja učenicima osmih razreda su predstavili i sami učenici od kojih neki od njih već rade u struci, tj. kao web dizajneri. Uz pomoć nastavnika učenici-domaćini su prezentirali i praktični dio njihovih zanimanja pripremivši za goste mali domjenak.

U okviru obilježavanja „Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“ u Opuzenu je organizirana i edukacija Ivane Deak, poslovne mentorice i poduzetnice. Edukacija je bila na temu pojma brenda odnosno, procesa uspješnog brendiranja proizvoda te online mogućnosti u samom procesu brendiranja točnije, o poduzetništvu kao karijernom usmjerenju.

Povodom Dana Europe, 9. svibnja u Opuzenu je organizirana radionica „Zajedno učimo o Europi“ u sklopu koje je održano interaktivno predavanje i kviz o Europi i EU. Cilj ovakve aktivnosti bio je ponoviti i proširiti postojeća te usvojiti nova znanja na ovu temu.

U prvom dijelu radionice učenici su prikupili vlastite asocijacije na temu Europe, kako bi aktivirali predznanja i pripremili se za daljnje aktivnosti. Između ostalog, uočili su kako se pojam Europa može odnositi na geografiju (kontinent), mitologiju i politiku (Europska unija).

Potom su se učenici podsjetili na platformu EU kutak za učenje gdje mogu pronaći zanimljive podatke o EU, kao i nastavne materijale te kvizove za provjeru znanja. Posebno je istaknuta publikacija „EU&JA“, namijenjena mladima od 15 do 18 godina koja sadrži kratak pregled povijesti i ustroja EU kao i praktične primjere i odgovore na pitanja o značaju EU-a za njihov svakodnevni život.

U posljednjem dijelu radionice odigran je kviz. Učenici podijeljeni u timove odgovarali su na pitanja iz šest kategorija: povijest, geografija, zastave, jezici, simboli EU i institucije EU.