Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Završna konferencija projekta SeaClear održana je 13. listopada na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku gdje su predstavljeni rezultati autonomnog sustava robota za skupljanje otpada s dna mora. Konferenciju je organizirala Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku, pod sloganom ”Smart Robots and Human Hearts – for Clean Oceans”.
Nakon pozdravnih govora uslijedila je prezentacija ostvarenih rezultata projekta ‘SeaClear’ koju je vodio profesor Bart de Schutter s Tehničkog sveučilišta u Delftu, ujedno i nositelja projekta. Zanimljiva panel diskusija svih partnera pružila je odgovore na brojna pitanja, a moderirao ju je Vicko Dragojević.

Ovom prilikom u više navrata je spomenut projekt SeaClear 2.0. kojj djeluje kao nastavak ove priče, a cilj je razviti holistički pristup za rješavanje cjelokupnog ciklusa morskog otpada, sukladno Misiji obnove, zaštite i očuvanja zdravlja naših oceana, mora i voda do 2030. U tu svrhu, SeaClear 2.0 nastoji spriječiti i smanjiti onečišćenje otpadom u moru, posebice plastikom i mikroplastikom, na području Mediterana.

Uz misiju da se inovativna rješenja umjetne inteligencije koriste za dobrobit planete, projekt SeaClear prijavljen je 2019. godine na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020. te je od ukupno pedeset i šest prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje. Ukupni proračun projekta je iznosio skoro pet milijuna eura, financiran u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020. Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri.

Provedba je započela u siječnju 2020., gdje su se uz zahtjevnu zadaću formiranja prvog autonomnog sustava robota za uklanjanje otpada s morskog dna, znanstvenici suočili i s izazovnim periodom pandemije korona virusa. Usprkos svemu, svi zadaci su uspješno provedeni. Projekt je uspješno položio završnu fazu – verificiranje kompletnog sustava, a sve to upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na demo lokaciji Bistrina i demo lokaciji otoka Lokrum.

Za više informacija: https://www.dunea.hr/novosti/2454-autonomni-sustav-robota-zakljucak-seaclear-panelista-uspjeli-smo-ali-idemo-biti-jos-brzi-i-bolji-u-skupljanju-otpada