Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 24. listopada donijela Komunikaciju o tome što EU sve čini da potakne i pomogne razvoj i uvođenje čistih tehnologija, od jačanja jedinstvenog tržišta, osiguravanja jednakih uvjeta do ublažavanja učinka vanjskih kretanja. U njoj se razmatraju i preliminarni rezultati drugih zemalja u području čistih tehnologija, među ostalim i američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA).

Čiste tehnologije imaju ključnu ulogu u zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena. EU je pametnim kombiniranjem politika u okviru svojeg zelenog plana stvorio poslovnu klimu koja potiče rast i razvoj te proizvodnju i primjenu čistih tehnologija.

Kao i EU, i sva druga velika gospodarstva (SAD, Kina, Kanada i Japan) nastoje poboljšati konkurentnost svojih industrija čiste tehnologije. SAD je zakonom o smanjenju inflacije promijenio svoj pristup klimatskim promjenama, što je dobrodošao razvoj događaja. Za razliku od EU-ove pragmatične kombinacije tržišta, financiranja i regulatornih alata, američki pristup potpori zelenoj tranziciji temelji se na izravnim i neizravnim subvencijama za stvaranje domaćeg proizvodnog ekosustava niskougljičnih tehnologija. Iako analiza zasad upućuje na naglo ubrzanje ulaganja u čistu tehnologiju u SAD-u, u ovoj je fazi teško procijeniti stvarni učinak Zakona o smanjenju inflacije na gospodarstvo EU-a i na dugoročni razvoj industrijske baze čistih tehnologija EU-a.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-izvijestila-o-politickim-inicijativama-kojima-eu-potice-ulaganje-u-ciste-tehnologije-2023-10-24_hr