Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zajedničkom akcijom projekta SeaClear 2.0 i projekta Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije, 08. prosinca se održala čistka otpada na plaži ušća rijeke Neretve u Opuzenu.

U akciji su sudjelovali učenici Srednje poljoprivredne tehničke škole Opuzen, uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA. Ova čistka otpada organizirana je i kao dio nove misije koju provodi Europska komisija unutar HOZIRON EUROPE programa, „Mission Ocean“, koja ima za cilj obnoviti naše oceane i mora do 2030. godine. Učenici Srednje poljoprivredne tehničke škole Opuzen su u dva sata koliko je akcija prikupljanja otpada trajala, skupili 100kg raznog otpada, od kojih su najčešći bili plastika, staklo, tekstil i elektronička oprema. Glavni cilj ove akcije bilo je podizanje svijesti učenika o važnosti problema onečišćenja otpadom. 

Projekt SeaClear 2.0 započeo je s provedbom 01. siječnja 2023. i financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE, s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu. SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik SeaClear, pokušava koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: otpada u moru. SeaClear 2.0 ima za plan pokretanje flote pametnih robota za prepoznavanje i uklanjanje morskog otpada.