Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europsko gospodarstvo usprkos zahtjevnom globalnom kontekstu i dalje pokazuje otpornost. Niže cijene energije, smanjenje ograničenja opskrbe i snažno tržište rada pridonijeli su umjerenom rastu u prvom tromjesečju 2023., čime je uklonjen strah od recesije. Budući da je početak godine bio bolji od očekivanog, izgledi za rast gospodarstva EU-a povećavaju se na 1,0 % u 2023. (0,8 % u zimskoj privremenoj prognozi) i 1,7 % u 2024. (1,6 % u zimskoj prognozi). Revizije naviše za europodručje slične su te se sada očekuje rast BDP-a od 1,1 % u 2023. i 1,6 % u 2024. Zbog stalnih pritisaka na potrošačke cijene inflacija je također revidirana naviše u odnosu na zimu, na 5,8 % u 2023. i 2,8 % u 2024. u europodručju. 

Niže cijene energije povećavaju izglede za rast

Prema Eurostatovoj preliminarnoj brzoj procjeni BDP je u prvom tromjesečju 2023. porastao za 0,3 % u EU-u i za 0,1 % u europodručju. Vodeći pokazatelji upućuju na nastavak rasta u drugom tromjesečju.

Europsko gospodarstvo uspjelo je ograničiti negativne posljedice ruske ratne agresije na Ukrajinu te je prebrodilo energetsku krizu zahvaljujući diversifikaciji opskrbe i znatnom padu potrošnje plina. Znatno niže cijene energije utječu na gospodarstvo i na smanjenje troškova proizvodnje poduzeća. Smanjuju se i računi za energiju potrošača, iako se očekuje da će privatna potrošnja i dalje biti slaba jer rast plaća zaostaje za inflacijom.

Budući da je inflacija i dalje visoka, uvjeti financiranja trebali bi se dodatno postrožiti. Iako se očekuje da će se ESB i druge središnje banke EU-a približiti kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa, nedavne turbulencije u financijskom sektoru vjerojatno će povećati pritisak na troškove i jednostavnost pristupa kreditima, usporavajući rast ulaganja, posebno ulaganja u stambene nekretnine.

Temeljna inflacija revidirana je naviše, ali će se postupno smanjivati

Nakon što je 2022. dosegnula vrhunac, ukupna inflacija nastavila se smanjivati u prvom tromjesečju 2023. zbog naglog usporavanja cijena energije. Međutim, temeljna inflacija (ukupna inflacija bez energije i neprerađene hrane) ipak je ustrajnija. U ožujku je dosegnula povijesno najvišu razinu od 7,6 %, ali predviđa se da će se postupno smanjivati tijekom razdoblja obuhvaćenog prognozom jer profitne marže apsorbiraju veće pritiske na plaće i strože uvjete financiranja. Brza procjena harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena za europodručje iz travnja, objavljena nakon krajnjeg roka za ovu prognozu, pokazuje neznatan pad stope temeljne inflacije, što upućuje na to da je možda, kako je predviđeno, dosegnula vrhunac u prvom tromjesečju. Očekuje se da će na godišnjoj osnovi temeljna inflacija u europodručju 2023. u prosjeku iznositi 6,1 %, a zatim pasti na 3,2 % u 2024. i ostati iznad ukupne inflacije u obje godine prognoze.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/proljetna-gospodarska-prognoza-2023-poboljsani-izgledi-za-buducnost-usprkos-trajnim-izazovima-2023-05-15_hr