Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pod sloganom „Kreni u novi dan promjenom“ idući četvrtak 18. svibnja od 9 sati u Lazaretima će se odvijati jednodnevna međunarodna koferencija projekta MARLESS, a sve s ciljem da se potakne svijest o kolektivnoj odgovornosti i ulozi svakoga pojedinca koji svojim načinom života napraviti promjenu.

Otpad u moru kao globalni problem bez administrativnih granica

Konferencija se, uz stručni dio s istaknutim panelistima i zanimljivim temama, sastoji i od umjetničkog dijela s mini sajmom.

Stručni dio započet će panelom pod nazivom „Otpad u moru kao globalni problem bezadministrativnih granica “, te će okupiti predstavnike susjednih zemalja – Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine  Crne Gore uz dijalog na temu očuvanja morskog okoliša kojeg svi dijelimo. Otpad u moru predstavlja stvarno globalni problem koji ne poznaje administrativne granice, te zahtijeva sinergijsku akciju kao odgovor.

O koracima i mjerama za smanjenje otpada u moru razgovarat će se na prvom panelu na kojem sudjeluje Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije kao domaćin ovog događanja, predstavnik talijanske regije Veneto i njihov stručnjak iz regionalne agencije za zaštitu okoliša kao predstavnici vodećeg partnera MARLESS projekta, Matteo Liziaer i Marco Abordi, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore. Panel moderira predstavnica regije Emilia-Romagna pri inicijativi EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Ostale panel diskusije odvijat će se na teme „Jadransko more kao pokretač razvoja – fokusiranje na pitanja otpada u moru “, „Otpad u moru u sektoru ribarstva – ribari i uzgajivači školjaka kao čuvari mora “ i „Utjecaj otpada u moru na bioraznolikost “.

Tu je i praktična radionica prilagođena široj javnosti na temu očuvanja izuzetno važne morske kornjače. Riječ je o Radionici o Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih morskih kornjača, o kojoj ćemo više detalja donijeti uskoro kao i o bogatom neformalnom tj. umjetničkom programu konferencije koji će sadržavati i mini sajam kao priliku da lokalni proizvođači svojim art i održivim proizvodima pokušaju inspirirati posjetitelje na promjene.

Vidimo se 18. svibnja u Lazaretima.

MARLESS je financiran kroz program INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je više od pola milijuna eura, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija. Ukupna vrijednost projekta je 4.244.726,00 eura.