Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija 12. prosinca je u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) dodala proizvod od svinjskog mesa „ Meso crne slavonske svinje“ iz kontinentalne Hrvatske. To je proizvod od svinjskog mesa dobiven od prasadi i tovljenika koji su potomci krmača i nerasta pasmine crna slavonska svinja (Fajferica). Meso je tamne boje i odlikuje se visokim stupnjem čvrstoće, velikim udjelom intramuskularne masti i niskim otpuštanjem vode. Zahvaljujući većem udjelu masti u mišićima „Meso crne slavonske svinje” je nakon termičke obrade izrazito sočno i mekano, što mu daje izrazito mekanu konzistenciju za žvakanje.
Kvaliteta i svojstvo „Mesa crne slavonske svinje” rezultat su genetske osnove, slobodnog kretanja i ispaše crne slavonske svinje na pašnjacima, korištenja posebne hrane za životinje te dužeg trajanja tova zbog manjeg prosječnog dnevnog prirasta.

Svinjetina se tradicionalno konzumira u kontinentalnoj Hrvatskoj kako bi se obilježili blagdani, proštenja i obiteljske svečanosti kada je ovo meso glavno jelo na stolu. Svinja također ima simbolično značenje: zbog njene navike da rilo gurne u zemlju i ruje prema naprijed, lokalno stanovništvo svinju smatra simbolom sreće i napretka. Zbog toga je prženo svinjsko meso tradicionalno i obvezno jelo na ispraćaju stare i dočeku Nove godine.

Taj će se novi naziv dodati na popis već zaštićenih 1680 poljoprivrednih proizvoda. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.