Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 14. ožujka službeno poslala zahtjeve za dostavu informacija u skladu s Aktom o digitalnim uslugama Bingu i Google Searchu (vrlo velike internetske tražilice) te Facebooku, Instagramu, Snapchatu, TikToku, YouTubeu i X-u (vrlo velike internetske platforme). Komisija traži od tih službi da dostave više informacija o mjerama za ublažavanje rizika povezanima s generativnom umjetnom inteligencijom kao što su tzv. „hallucinacije” kada umjetna inteligencija nudi lažne informacije, širenje uvjerljivih krivotvorenih sadržaja te automatizirana manipulacija uslugama koja može glasače dovesti u zabludu.

Komisija traži i informacije i interne dokumente o procjenama i mjerama ublažavanja rizika povezanima s utjecajem generativne umjetne inteligencije na izborne procese, širenje nezakonitog sadržaja, zaštitu temeljnih prava, rodno uvjetovano nasilje, zaštitu maloljetnika, mentalnu dobrobit, zaštitu osobnih podataka, zaštitu potrošača i intelektualno vlasništvo. Pitanja se odnose i na širenje sadržaja stvorenog uporabom generativne umjetne inteligencije.

Ta poduzeća moraju do 5. travnja 2024. Komisiji dostaviti odgovore na pitanja koja se odnose na zaštitu izbora i do 26. travnja 2024. na preostala pitanja.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-poslala-zahtjeve-za-dostavu-informacija-o-rizicima-povezanima-s-generativnom-umjetnom-2024-03-14_hr?prefLang=en