Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Vijeće je 12. srpnja donijelo tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023. Time se dovršio postupak u Vijeću kojim će se Hrvatskoj omogućiti da postane članicom europodručja i da od sljedeće godine upotrebljava zajedničku valutu EU-a, euro.

U jednom od triju pravnih akata utvrđena je stopa konverzije između eura i hrvatske kune u iznosu od 7,53450 kuna za 1 EUR. To odgovara trenutačnom središnjem tečaju kune u tečajnom mehanizmu (ERM II).

Zbyněk Stanjura, češki ministar financija izjavio je: “Želio bih čestitati svojem kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila europodručju. Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. siječnja 2023. plaćati u eurima.”

Za više informacija: https://www.consilium.europa.eu/hr/press/press-releases/2022/07/12/croatia-set-to-join-the-euro-area-on-1-january-2023-council-adopts-final-required-legal-acts/