Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europsko istraživačko vijeće (ERC) 5. rujna je objavilo pobjednike najnovijeg kruga dodjele bespovratnih sredstava za mlade istraživače. Sredstvima u vrijednosti od 628 milijuna eura pomoći će se istraživačima koji su na početku karijere da pokrenu vlastite projekte, osnuju timove i istražuju najbolje znanstvene ideje.
Financiranjem će se istraživačima omogućiti da, na primjer, proučavaju atmosferu Venere kako bi bolje razumjeli uvjete na drugim planetima, analiziraju parazite koji uzrokuju malariju ili istražuju kako se algoritmi upotrebljavaju za nadzor zaposlenika na radnom mjestu. Financirana istraživanja obuhvaćaju sva područja, od fizike i inženjerstva do bioloških znanosti te društvenih i humanističkih znanosti.
Procjenjuje se da će se ovim novim krugom bespovratnih sredstava otvoriti oko 2600 radnih mjesta za postdoktorske stipendiste, studente doktorskih studija i drugo istraživačko osoblje.
Pobjednici ovog natječaja građani su 44 države i provodit će svoje projekte na sveučilištima i istraživačkim centrima u 24 države članice EU-a i zemljama pridruženima programu Obzor Europa. U posljednjem pozivu prijavilo se 2696 podnositelja zahtjeva, od koji će 14,8 % dobiti financijska sredstva. Istraživačice su osvojile oko 43 % bespovratnih sredstava, što je povećanje u odnosu na 39 % u 2022.