Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija 6. rujna je na temelju Akta o digitalnim tržištima utvrdila prvih šest nadzornika pristupa: to su Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft. Utvrđene su ukupno 22 osnovne usluge platforme koje pružaju nadzornici pristupa. Tih šest nadzornika pristupa sad će imati šest mjeseci da osigura potpunu usklađenost s obvezama iz Akta o digitalnim tržištima za svaku od utvrđenih osnovnih usluga platforme.
Na temelju Akta o digitalnim tržištima Europska komisija može utvrditi da su određene digitalne platforme „nadzornici pristupa” ako čine važnu pristupnu točku između poduzeća i potrošača u vezi s osnovnim uslugama platforme. Ove odluke o utvrđivanju statusa donesene su nakon 45-dnevnog postupka preispitivanja koji je Komisija provela nakon što su je Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft i Samsung obavijestili o svojem potencijalnom statusu nadzornika pristupa.
Komisija je istodobno pokrenula četiri istraživanja tržišta kako bi dodatno ocijenila Microsoftove i Appleove podneske u kojima se tvrdi da neke od njihovih osnovnih usluga platforme nisu pristupne točke iako dosežu propisane pragove:
• Microsoft: Bing, Edge i Microsoft Advertising
• Apple: iMessage.
U skladu s Aktom o digitalnim tržištima tim se istraživanjima tržišta nastoji utvrditi jesu li potkrijepljeni podnesci koje su ta poduzeća dostavila dovoljan dokaz da za predmetne usluge ne bi trebalo utvrditi status nadzornika pristupa. Istraživanje bi trebalo biti dovršeno u roku od najviše pet mjeseci.
Osim toga, Komisija je pokrenula istraživanje tržišta kako bi dodatno ocijenila bi li Appleov iPadOS trebalo označiti kao nadzornika pristupa, unatoč tome što ne doseže propisane pragove. U skladu s Aktom o digitalnim tržištima, istraživanje bi trebalo biti dovršeno u roku od najviše 12 mjeseci.
Osim toga, iako Gmail, Outlook.com i Samsung Internet Browser dosežu pragove iz Akta o digitalnim tržištima te bi ih se na temelju toga trebalo smatrati nadzornicima pristupa, Komisija je zaključila da su Alphabet, Microsoft i Samsung dostavili dovoljno opravdane argumente iz kojih je vidljivo da te usluge nisu pristupne točke za odgovarajuće osnovne usluge platforme. Stoga je Komisija odlučila da Gmail, Outlook.com i Samsung Internet Browser neće označiti kao osnovne usluge platforme. Iz toga proizlazi da Samsung nije nadzornik pristupa ni za koju osnovnu uslugu platforme.