Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Širokom Brijegu održana je svečana dodjela ugovora u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU za financiranje je odabralo 67 projekata, od čega šest u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrijednih 177.419,00 eura. Ugovore je za Regionalnu agenciju DUNEA i Dom zdravlja Dubrovnik preuzela Žaklina Marević, pročelnica UO za poslove župana i županijske skupštine, a uručio ih je ministar Šime Erlić.
Uručenju ugovora nazočili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
Regionalna agencija DUNEA, uz Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, partner je na projektu ‘Kulturna ruta Franciscana’ kojem je cilj razvoj novog kulturno – turističkog proizvoda kroz umrežavanje franjevačkih samostana te postavljanje smeđe signalizacije za promociju buduće rute ‘Franciscana’ kako bi se podigla svijest o bogatoj kulturnoj baštini i značaju Franjevaca.
Zahvaljujući projektu ‘Putevima Franjevaca’ restaurirat će se glavni oltar u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, koji je, uz Franjevački samostan Guča Gora, partner na projektu.
Dom zdravlja Dubrovnik sudjeluje u projektu ‘Unapređenje zdravstvene zaštite ruralnih područja’, uz Dom zdravlja Ravno, a projektom se planira nabaviti medicinska oprema za ambulantu u Slanome, te će se ujedno organizirati i akcija preventivnog zdravstvenog pregleda za stanovnike ruralnih područja. Regionalna agencija DUNEA pružila je pomoć u pripremi i prijavi gore navedenih projekata.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još su odabrani projekti ‘CroHerc WineNet’ Agroturizma Konavle, ‘Gradimo mostove prijateljstva’ Udruge djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ‘Djeca Pelješca’, te ‘Adaptacija objekta u naselju Ošlje za potrebe Crvenog križa Dubrovnik i nabavka opreme za rad Crvenog križa Neum’, koji je prijavila Općina Dubrovačko primorje.
Cilj Programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, njihovom povratku i ostanku te očuvanju njihove pune ravnopravnosti. Završetak provedbe projekata je 30. studenog 2023. godine.