Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Veloj Luci je 12. siječnja svečano otvoren novoizgrađeni Pomorsko-putnički terminal vrijedan 14,8 milijuna eura.

Svečanom otvaranju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Branko Bačić, poptredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te brojni drugi uzvanici.

U sklopu pomorsko-putničkog terminala Vela Luka izgrađen je terminal s ukupno četiri veza, od čega je jedan vez od 150 metara, dva od 70 metara s rampama te jedan vez od 40 metra.
Na 18.685 m2 zaobalne površine nalaze se stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, tri autobusna stajališta, četiri taksi stajališta te 20 parkirališnih mjesta.

Okupljene je uvodno pozdravio ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela koji je istaknuo važnost ovog projekta te predstavio tijek njegove realizacije. Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić čestitala je Županijskoj lučkoj upravi na realizaciji projekta te kazala kako je on pokazatelj uspješne suradnje između općine, županije i Vlade. Okupljenima se obratio i župan Nikola Dobroslavić koji je naglasio kako su projekti prometnog povezivanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prioritet.

‘Što se tiče ulaganja u lučku infrastrukturu, do sada su završeni projekti Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Duba Pelješka te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište.Ovakav velebni projekt je zasigurno jedna kruna našeg rada, ali mi nastavljamo i dalje’, rekao je župan.

„Zaista je veliki dan danas za Vela Luku, za Korčulu i Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovo je jedan od najvećih projekata koji je obilježio prošlu financijsku perspektivu, jer je riječ o projektu koji je financiran iz europskih fondova“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi, županu i potpredsjedniku Vlade Bačiću na realizaciji ovog važnog projekta.

Poptredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić naglasio je kako otvaranjem terminala ne prestaju ulaganja.

‘Zasigurno da će ovaj važni projekt uvelike utjecati na život u Veloj Luci. i uvjeren sam da će utjecati pozitivno, kako prometnim raterećenjem, tako i gospodarskim napretkom. No, osim terminala, naša Vlada u Velu Luku ulaže i preko drugih bitnih projekata, poput Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, potom i obnove i adaptacije Specijalne bolnice Kalos koja će krenuti uskoro, a osigurali smo i posebnu otočnu omotnicu iz koje se u Veloj Luci planira financirati Zavičajni muzej. Čestitam ovom prilkom i lučkoj upravi, i županiji i svima koji su u projektu terminala sudjelovali’, poručio je ministar Bačić i najavio i daljnje prometno povezivanje na području Dubrovačko-neretvanske županije, poput projekata luka Prigradice i Perne, zaobilaznice Orebića te nastavka autoceste do Dubrovnika.

Nakon svečanosti otvaranja, na novootvoreni terminal je kao prvi trajekt uplovio Petar Hektorović.