Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kako bi se suzbili najveći šumski požari ikad zabilježeni u EU-u, Komisijin Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije mobilizirao je 11 zrakoplova i jedan helikopter za gašenje požara iz pričuve sustava rescEU, smještene u šest država članica. Osim toga, šest europskih zemalja sudjelovalo je sa šest timova za gašenje šumskih požara putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Dosad je u grčkoj regiji Alexandroupolis izgorjelo više od 80 000 hektara i taj je šumski požar najveći u EU-u od 2000. kada je Europski informacijski sustav za šumske požare (EFFIS) počeo bilježiti podatke.

Otkada je Grčka drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, EU je rasporedio 11 vatrogasnih zrakoplova sustava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske i s Cipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Cipra, Češke, Francuske, Rumunjske, Srbije i Slovačke.

Osim toga, EU-ova usluga satelitskog kartiranja programa Copernicus objavila je 20 karata pogođenih područja. Pomoć je uslijedila nakon brze reakcija EU-a i aktivacije Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Prošlog je mjeseca pokrenuto koordinirano raspoređivanje 9 zrakoplova, 510 vatrogasaca i 117 vozila kako bi se suzbili šumski požari.

Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, izjavio je: Izražavamo solidarnost s Grčkom u borbi protiv razornih šumskih požara. Najveća operacija Europske unije za gašenje požara iz zraka naglašava predanost brzom i učinkovitom zajedničkom djelovanju u kriznim vremenima. Naše su misli s grčkim narodom i nastavit ćemo bez prestanka raditi na zaštiti života, imovine i okoliša. Jedinstvo i suradnja EU-a od iznimne su vrijednosti u prevladavanju tih izazova.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu bio je ključan i u odgovoru na eksploziju ovog vikenda u Rumunjskoj. 12 pacijenata s teškim opeklinama prevezeno je u Austriju, Belgiju, Njemačku, Italiju i Norvešku, što je u potpunosti odgovorilo na zahtjev Rumunjske za pomoć.