Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Program EUROSCOLA je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Okupljaju se ponajviše da bi raspravljali, zauzeli stranu, pregovarali, glasovali i usvojili rezolucije o odlukama koje se donose na razini Europske unije.

Učenici iz svih 28 država članica Europske unije imaju priliku predstavljati svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u svojim državama. Najuspješniji među njima dobivaju priliku posjetiti Strasbourg i jedan dan postati zastupnici u Europskom parlamentu. Ovaj događaj omogućuje učenicima da sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu koje se tiču aktualnih pitanja iz europske prakse. Osim toga, ova aktivnost pruža im priliku da vježbaju svoje vještine stranih jezika.

Da biste u potpunosti uživali u programu Euroscola, preporučuje se da se učenici upoznaju s osnovama funkcioniranja Europske unije i politikama o kojima će raspravljati na radionicama. Iako nije potrebno da budete stručnjak, predznanje će vam olakšati sudjelovanje i uživanje u tom iskustvu, kao pravi zastupnik u Europskom parlamentu!

Platforma Youth Ideas može biti izvrsno mjesto za prikupljanje korisnih materijala i informacija o budućnosti koju mladi žele za Europsku uniju. Posjetom platformi Youth Ideas možete pronaći različite materijale, mišljenja i prijedloge mladih iz cijele Europe. Ti resursi mogu vam pružiti uvid u različite perspektive i teme koje će se raspravljati tijekom programa Euroscola.

Od 2013. godine do danas, više od 800 srednjoškolaca iz Hrvatske sudjelovalo je u programu Euroscola. Ti učenici dolaze iz različitih dijelova Hrvatske i predstavljaju preko 30 srednjih škola s različitim usmjerenjima.,

Za više informacija: https://youth.europarl.europa.eu/hr/more-information/euroscola.html