Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 11. svibnja donijela novu europsku strategiju za bolji internet za djecu (BIK+) kako bi poboljšala dobno primjerene digitalne usluge te osigurala zaštitu, jačanje položaja i poštovanje svakog djeteta na internetu.

U posljednjih deset godina digitalne tehnologije i način na koji se djeca njima koriste uvelike su se promijenili. Većina djece pametne telefone koristi svakodnevno i gotovo dvostruko više nego prije deset godina. Koriste ih i od mnogo mlađe dobi (vidjeti EU Kids online 2020). Suvremeni uređaji djeci pružaju prilike i koristi jer im omogućuju interakciju, učenje na internetu i zabavu. Međutim, te koristi sa sobom donose rizike kao što su opasnost od izloženosti dezinformacijama, kiberzlostavljanju (vidjeti studiju JRC-a) te štetnim i nezakonitim sadržajima, od čega djeca trebaju biti zaštićena.

Cilj je nove Europske strategije za bolji internet za djecu da internetski sadržaji i usluge budu lako dostupni, dobno primjereni, informativni te izrađeni u najboljem interesu djece.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/nova-strategija-eu-za-zastitu-i-jacanje-polozaja-djece-u-internetskom-svijetu-2022-05-11_hr