Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tema ovogodišnje dodjele nagrada Rural Inspiration Awards (RIA) 2022. je „Budućnost su mladi“, nadahnuta Dugoročnom vizijom za ruralna područja i Ruralnim paktom koje je pokrenula Europska komisija te time što je 2022. godina proglašena europskom godinom mladih.

RIA 2022 nastoji promicati važnost mladih u Europi za izgradnju bolje – zelenije, otpornije, socijalno uključivije, inovativnije i digitalnije budućnosti.

Glavne svrhe natjecanja su: povećati vidljivost poljoprivrede i ruralnog razvoja; pokazati inovativna rješenja koja utječu na ruralne zajednice; prepoznati projekte koji uključuju mlade (mlađe od 40 godina) u ruralnim područjima te promicati razmjenu znanja i umrežavanje među ruralnim dionicima predstavljanjem primjera najbolje prakse.

Ove godine države članice prijavljuju projekte za četiri tematske kategorije povezane s Dugoročnom vizijom za ruralna područja:

1. Zelena ruralna budućnost: projekti ili inicijative koje se bave klimatskim promjenama, pokazujući održivost i/ili doprinoseći zelenom oporavku, a koje su korak prema promjeni ili mogu imati širu primjenu;

2. Digitalna ruralna budućnost: projekti koji pokazuju održiv pristup koji unapređuje prednosti digitalizacije u poljoprivredi i ruralnim zajednicama, bilo da se radi o poboljšanju digitalne i širokopojasne infrastrukture, pružanju digitalnih usluga, usvajanju nove tehnologije ili poboljšanju digitalnih vještina ili znanja;

3. Otporna budućnost: Projekti koji daju svoj doprinos jačanju ekonomske otpornosti ruralne Europe, posebno za ruralne zajednice i poduzetništvo;

4. Društveno uključiva i inovativna budućnost: projekti koji se bave društvenim aspektima na inovativan način i koji doprinose uključivanju ruralnog stanovništva i podržavaju ruralne poduzetnike.

Stručni žiri će u uži izbor nominirati ukupno 24 projekta te u konačnici odabrati pobjednika za svaku od četiri tematske kategorije. Projekte na natječaj prijavljuje tajništvo Nacionalne ruralne mreže, predajom popunjenog obrasca prijave na engleskom jeziku.

Ukoliko želite da vaš projekt bude nominiran za natječaj „Rural Inspiration Awards 2022: Budućnost su mladi“, obrazac za prijavu s prijedlogom projekta možete dostaviti tajništvu Nacionalne ruralne mreže na nrm@mps.hr, najkasnije do 1. srpnja 2022. godine.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Nacionalne ruralne mreže.