Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Na Dan Europe predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća primili su završno izvješće s prijedlozima za reforme EU-a.

Na završnoj svečanosti održanoj u Strasbourgu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen primili su od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije završno izvješće.

Iz prve takve dosad godine pune rasprava, razmjena i suradnje među građanima i političarima proizišlo je izvješće s 49 prijedloga konkretnih ciljeva i više od 320 mjera koje institucije EU-a mogu poduzeti u devet područja, a to su: klimatske promjene i okoliš; zdravlje; snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije te obrazovanje, kultura, mladi i sport. Prijedlozi se temelje na preporukama građana koji su se sastajali u okviru europskih i nacionalnih panela građana i građanki te su svoje ideje podijelili putem višejezične digitalne platforme.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/konferencija-o-buducnosti-europe-privedena-kraju-2022-05-10_hr