Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je pokrenula dijalog s državama članicama o uspostavi oblaka za suradnju u području europske kulturne baštine kako bi putem digitalne infrastrukture pridonijela očuvanju europskog kulturnog blaga. Cilj je oblaka poticati suradnju i zajedničko stvaranje u kulturnom, kreativnom i tehnološkom sektoru.

Za oblak je do 2025. predviđeno 110 milijuna eura iz programa Obzor Europa te će on biti jedinstvena infrastruktura koja će omogućiti dosad nezabilježenu transdisciplinarnu opsežnu suradnju stručnjaka kao što su znanstvenici u području kulturne baštine, kustosi, arhivisti i konzervatori. Učinit će dostupnima najsuvremenije tehnologije za digitalizaciju artefakata, istraživanje umjetničkih djela i dokumentiranje podataka, što će znatno unaprijediti očuvanje, zaštitu i obnovu kulturne baštine te im dodati novu, digitalnu dimenziju. Svrha mu je olakšati pristup naprednim tehnologijama te ukloniti prepreke za manje i udaljene institucije.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel zajedno je s ministrima kulture i znanosti te visokim predstavnicima država članica i Europskog parlamenta postavila temelje za oblak za suradnju u području europske kulturne baštine.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-i-drzave-clanice-uspostavljaju-oblak-za-suradnju-u-podrucju-europske-kulturne-bastine-2022-06-21_hr