Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europski investicijski fond (EIF) koji je dio Grupe Europske investicijske banke osigurao je Grupi UniCredit dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacijeu sedam država članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje održivog ulaganja, inovacija i stvaranja novih radnih mjesta u Europi, s ciljem mobilizacije najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritete politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnim uvjetima za 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko 1 milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora. U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također davati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama, kao i za promicanje razvoja održive mobilnosti.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/investeu-eif-i-unicredit-potpisali-sporazume-o-usmjeravanju-1-milijarde-eura-tvrtkama-u-srednjoj-i-2023-05-10_hr