Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dana 26. srpnja se otvorio Pelješki most, jedan od najvećih projekata u Europskoj uniji i Hrvatskoj financiran sredstvima kohezijske politike. EU je u projektu sudjelovao s 357 milijuna eura.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezuje se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske.

Skraćivanjem vremena putovanja između Dubrovnika i Splita most će uvelike olakšati svakodnevni život hrvatskih građanki i građana, ali i stanovnika susjednih područja. Neometan protok ljudi i robe znači lakši pristup javnim uslugama, primjerice zdravstvenoj skrbi, ali i komercijalnim uslugama u brojnim podregionalnim centrima. Od bolje povezanosti veliku će korist imati turizam i trgovina te će se ojačati teritorijalna kohezija južne Dalmacije i ostatka zemlje.

Pelješki most ima četiri trake, dug je 2,4 km, a visok 55 m, što omogućuje neometan prolaz brodova ispod njega. EU financira i infrastrukturu povezanu s mostom, kao što su pristupne ceste, tuneli, mostovi i vijadukti. To uključuje izgradnju stonske obilaznice duge 8 km i rekonstrukciju postojeće ceste D414. Most i dijelovi pristupnih cesta u funkciji su od dana otvorenja, a očekuje se da će zadnja faza projekta i stonska obilaznica biti dovršeni do kraja 2023.

Komisija je u lipnju 2017. na temelju studije izvedivosti odobrila sredstva EU-a za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj.