Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je pokrenula bazu podataka o transparentnosti Akta o digitalnim uslugama, jednu od brojnih revolucionarnih značajki za transparentnost propisanih Aktom o digitalnim uslugama.
U skladu s Aktom o digitalnim uslugama svi pružatelji usluga smještaja informacija na poslužitelju dužni su korisnicima pružiti jasne i konkretne informacije, obrazloženja, kad god uklone određeni sadržaj ili ograniče pristup tom sadržaju. Nova baza podataka prikupljat će ta obrazloženja u skladu s člankom 24. stavkom 5. Akta o digitalnim uslugama. Zbog toga je ta baza podataka prvi regulatorni repozitorij svoje vrste u kojem su podaci o odlukama o moderiranju sadržaja koje donose pružatelji internetskih platformi aktivnih u EU-u dostupni široj javnosti u dosad nezabilježenim razmjerima, čime se omogućuje veća odgovornost na internetu.
Samo vrlo velike internetske platforme već sada moraju dostavljati podatke u bazu podataka u okviru usklađenosti s Aktom o digitalnim uslugama. Od 17. veljače 2024. svi pružatelji internetskih platformi, osim mikropoduzeća i malih poduzeća, morat će dostavljati podatke o odlukama o moderiranju sadržaja.
Zahvaljujući bazi podataka o transparentnosti korisnici mogu pregledavati sažete statističke podatke (trenutačno u beta verziji), pretraživati posebna obrazloženja i preuzimati podatke. Komisija će sljedećih mjeseci dodavati nove analitičke i vizualne značajke te u međuvremenu pozdravlja sve povratne informacije o trenutačnoj konfiguraciji. Izvorni kod baze podataka javno je dostupan na web-mjestu GitHub. Zajedno s Kodeksom dobre prakse u suzbijanju dezinformacija te daljnjim mjerama za povećanje transparentnosti u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, nova baza podataka omogućuje svim korisnicima da se bolje informiraju o širenju nezakonitog i štetnog sadržaja na internetu.