Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je 2. lipnja objavila rezultate poziva na razmjenu osoblja u okviru aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA) za 2022. Kroz 73 odabrana projekta promicat će se suradnja između akademskih i neakademskih organizacija u EU-u i diljem svijeta radi poticanja inovacija i prijenosa znanja. U sklopu projekata razmjenjivat će se i osposobljavati istraživači i inovatori te testirati nove ideje, proizvodi, usluge i procesi. Ukupni proračun od 77,5 milijuna eura omogućit će istraživačima, kao i administrativnom, tehničkom ili upravljačkom osoblju koje sudjeluje u istraživačkim aktivnostima odlazak u inozemstvo, razmjenu ideja i znanja te provođenje najsuvremenijih istraživanja.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Razmjena osoblja u okviru aktivnosti MarieSkłodowska-Curie nudi jedinstvene mogućnosti za suradnju istraživača i inovatora iz cijelog svijeta te poticanje inovacija i prijenos znanja. Omogućuje i provođenje pionirskih istraživanja i razmjenu ideja u korist naših društava. Želim puno uspjeha odabranim konzorcijima u njihovim projektima.

Odabrani programi obuhvaćaju velik broj znanstvenih disciplina i istraživanja u područjima kao što su primjena nanomedicine za liječenje bolesti pluća, prijelaz na 6G mreže i uvođenje tih mreža ili uključivanje autohtonog znanja u sveučilišne kurikulume, istraživanja i oblikovanje politika. Razmjenom osoblja organizacije mogu sklapati međunarodna partnerstva s drugim organizacijama iz cijelog svijeta. Ovogodišnji projekti uključuju 656 organizacija sa sjedištem u 76 zemalja, 160 poduzeća i 104 mala i srednja poduzeća. Cjeloživotno učenje jedan je od prioriteta Europske godine vještina 2023., koja je usmjerena na pomaganje ljudima da steknu nove vještine i pronađu kvalitetna radna mjesta.