Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Komisija je pokrenula internetsko javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja o predstojećoj reviziji popisa onečišćujućih tvari u površinskim i podzemnim vodama te odgovarajućih regulatornih standarda.

Ta je inicijativa posebice važna za provedbu nedavno donesenog akcijskog plana za postizanje nulte stope onečišćenja u okviru europskog zelenog plana i dio je šireg rada na učinkovitijoj i sigurnijoj uporabi vode.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je:
“Svi bi Europljani trebali imati koristi od čiste vode. Osiguranje dobre kvalitete površinskih i podzemnih voda u Europi najvažnije je za zdravlje ljudi i za okoliš. Zagađenje uzrokovano pesticidima, PFAS -om ili ostacima lijekova mora se izbjegavati što je više moguće. Želimo čuti vaše mišljenje o tome kako se to najbolje može postići.”

Nedavna „provjera sposobnosti“ (procjena) u prosincu 2019. pokazala je da zakonodavstvo EU o vodama uglavnom odgovara svrsi . Međutim, potrebna su poboljšanja u aspektima kao što su ulaganje, provedbena pravila, integriranje ciljeva voda u druge politike, kemijsko zagađenje, pojednostavljenje uprave i digitalizacija. Cilj je ove revizije ukloniti neke od nedostataka u vezi s kemijskim onečišćenjem i pravnom obvezom regulatornog preispitivanja popisa onečišćujućih tvari, kao i pridonijeti bržoj provedbi.

Javno savjetovanje otvoreno je za povratne informacije do 1. studenoga 2021.

 

Više na ovom linku.