Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U dvjema školama u Opuzenu, tijekom listopada i studenog održavala se edu-eko igra „Čarolija recikliranja-od starih stvari nastaju nove“. Organizator igre bila je Regionalna agencija DUNEA, u ulozi voditelja centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. U igru su bili uključeni 8. razredi Osnovne škole Opuzen i svi razredi Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.

Borba protiv klimatskih promjena jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije, a ideja ove igre bila je potaknuti djecu i mlade na promišljanje o problemu klimatskih promjena, uzrocima i posljedicama te dati praktične primjere kako u svakodnevnom životu živjeti što “zelenije”. Naime, učenici koji su sudjelovali u igri imali su zadatak izraditi posudu za biljke od prethodno korištenih, otpadnih materijala. Za sva kreativna rješenja, Regionalna agencija DUNEA je osigurala financijsku potporu za kupnju potrebnog umjetničkog pribora. U igri je sudjelovalo čak 75 učenika iz pet razrednih odjeljenja, s ukupno petnaest rješenja.

Nakon isteka zadanog roka za izradu kreativnih rješenja, okupljena je evaluacijska komisija od pet članova, iz Regionalne agencije DUNEA, centra EUROPE DIRECT DNŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove te Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Evaluacijska komisija je prema ocjenjivačkim kriterijima (izrada od prethodno korištenih materijala, inovativnost, kreativnost, funkcionalnost, umjetnički izričaj, raspon upotrebe tehnika, trodimenzionalno oblikovanje, estetska kvaliteta rada, uloženi trud), ocjenama od 1 do 5 ocijenila radove.

S obzirom na to da su se zasebno ocjenjivali radovi osnovnoškolaca i srednjoškolaca, igra je rezultirala dvostrukim pobjednicima.

Najveći broj bodova iz Osnovne škole Opuzen, dobio je rad simbolično nazvan „Neretvanski zdenac života“, dok je prvo mjesto u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen osvojio rad pod nazivom „Rapsodija u ružičastom“. Članovi komisije ocijenili su da ova dva rješenja svojom izvrsnošću zadovoljavaju sve zadane natječajne kriterije te će sukladno tome biti nagrađeni prigodnim nagradama centra EUROPE DIRECT DNŽ.