Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 Dok šumski požari i dalje pogađaju različite regije na Mediteranu i zapadnom Balkanu, Europska komisija brzo mobilizira potporu kako bi pomogla zemljama u ograničavanju širenja požara i zaštitila živote i sredstva za život.

Dva vatrogasna zrakoplova Canadair iz Francuske šalju se na zahvaćena područja u Italiji kako bi danas započeli operacije gašenja požara.
Dva vatrogasna zrakoplova s Cipra podupiru Grčku, zajedno s vatrogasnim timom za podršku operacijama na terenu.
Dva helikoptera za podršku operacijama u Albaniji bit će jednako poslana iz Češke i Nizozemske.
Osim toga, Slovenija šalje tim od 45 vatrogasaca u Sjevernu Makedoniju.
Sva se pomoć mobilizira kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a, uz sufinanciranje od strane Komisije najmanje 75 % transportnih troškova.

Povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič rekao je: “Radimo danonoćno kako bismo poslali pomoć dok požari bjesne diljem Europe. Zahvaljujem Cipru, Češkoj, Francuskoj, Sloveniji i Nizozemskoj na brzom raspoređivanju vatrogasnih zrakoplova, helikoptera i tima vatrogasaca za podršku zemlje koje su jako pogođene šumskim požarima. U ovom trenutku, dok se nekoliko mediteranskih zemalja suočava s požarima, Civilna zaštita EU -a brine se da se naši postojeći vatrogasni alati koriste maksimalnim kapacitetima. Ovo je izvrstan primjer solidarnosti EU -a u trenucima potrebe. ”

Ova razmještanja nadovezuju se na protupožarne operacije koje koordinira EU, a koje su trenutno u tijeku u Turskoj, kao i na Sardiniji u Italiji krajem srpnja. Satelitske karte sa satelita Copernicus za upravljanje u hitnim slučajevima EU -a pružaju daljnju podršku hitnim službama za koordinaciju operacija.

Koordinacijski centar za hitne intervencije Europske unije koji radi 24 sata dnevno u stalnom je kontaktu s tijelima civilne zaštite zemalja zahvaćenih požarima radi pomnog praćenja situacije i usmjeravanja pomoći EU -a.

Više na ovom linku.