Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dana 28. listopada u Poduzetničkom inkubatoru u Pločama, održana je radionica u organizaciji Centra za poduzetništvo pod nazivom „Pčele, naši vrijedni pomagači“ koja je dio mjesečnih aktivnosti županijskog programa „Harmonija jeseni“.

Cilj događaja bio je senzibiliziranje javnosti o važnosti pčela u ekosustavu kroz nekoliko predavanja te zajedničku sadnju i podjelu sadnica medonosnog bilja. Sudionici radionice bili su predstavnici Regionalne agencije-DUNEA, potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, voditeljica Odjela za pčelarstvo i peradarstvo iz Ministarstva poljoprivrede te zainteresirani pčelari i predstavnici pčelarskih udruga iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon uvodnog pozdrava organizatora, predstavnice Regionalne agencije-DUNEA, a ujedno i EUROPE DIRECT centra Dubrovačko-neretvanske županije, Antonija Odak i Petra Popović, održale su predavanje na temu EU prioriteta, Europskog zelenog plana i očuvanja biološke raznolikosti. Poseban naglasak predavanja bio je na važnosti pčela u ekosustavima i mjerama kojima EU nastoji pomoći u oporavku bioraznolikosti i zaustavljanju degradacije ekosustava. Stanje s terena predstavio je g. Vlaho Komparak iz Hrvatskog pčelarskog saveza, a zatim je gđa. Gordana Duvnjak iz Ministarstva poljoprivrede predstavila mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine i najavila novi program. Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava u obliku pitanja i odgovora na temu izazova s kojima se pčelari svakodnevno susreću na terenu te smjernica za izradu i poboljšanje pčelarskih programa.

Na kraju radionice, svim sudionicima su podijeljene sadnice medonosnog bilja te se zajedničkom sadnjom dao simboličan doprinos obnovi ekosustava u kojem pčele žive.