Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

. Regionalna agencija DUNEA sudjelovala je na info danu i partnerskom sastanku projekta MoST koji su se održali u Metkoviću 14. i 15. lipnja 2021. Osim projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sudjelovali su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, javnih ustanova, predstavnici škola i tvrtki koje su blisko povezane sa aktivnostima projekta.

Cilj ovih događanja prvenstveno je bila rasprava o provedenim te budućim aktivnostima koje su usmjerene na monitoring prodora slane vode i zaštite poljoprivredne proizvodnje i okoliša na području doline Neretve i Italije. Tom prilikom je predstavljen i Europe Direct centar Dubrovačko-neretvanske županije te sve njegove aktivnosti kao i Europski Zeleni plan unutar kojeg EU nastoji postići klimatsku neutralnost do 2050. godine te stvoriti moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo. Europski Zeleni plan obuhvaća sve gospodarske sektore, osobito promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada te industrije poput proizvodnje čelika, cementa, tekstila i kemikalija. Naglasak plana je na smanjenju emisije stakleničkih plinova, potpunoj preobrazbi industije EU, a sve u svrhu poticanja održivog gospodarskog rasta i dugoročne globalne konkurentnosti gospodarstva EU promicanjem inovacija u zelenim tehnologijama. Aktivnosti koje provodi Europe Direct predstavila je voditeljica Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak. Ovom prilikom obilježen je i Svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava u lipnju.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA na projektu MoST sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.