Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Nakon uspjeha prvih Nagrada EU-a za ekološku proizvodnju, do 14. svibnja 2023. otvoren je poziv na podnošenje prijava za druge nagrade EU-a za ekološku proizvodnju. Nagradama EU-a za ekološku proizvodnju odaje se priznanje akterima duž ekološkog vrijednosnog lanca koji su razvili inovativan, održiv i inspirativan projekt koji je rezultirao stvarnom dodanom vrijednošću za ekološku proizvodnju i konzumaciju hrane. Svečanost dodjele nagrada održat će se 25. rujna u Bruxellesu.

Osam nagrada dodijelit će se u sedam kategorija: Najbolji ekološki poljoprivrednik (žena i muškarac), Najbolja ekološka regija, Najbolji ekološki grad, Najbolji ekološki „biookrug”, Najbolji MSP u ekološkoj preradi hrane, Najbolji trgovac ekološkim prehrambenim proizvodima na malo i Najbolji ekološki restoran / pružatelj usluga prehrane. Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju zajednički organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Vijeća u žiriju za nagrade.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju ukazuju na mogućnosti i potencijal ekološke poljoprivrede. Svi znamo da ekološke metode štite ekosustave i prirodne resurse, no prošlogodišnji pobjednici pokazali su koliko ekološki uzgoj može biti otporan, profitabilan i produktivan. Dirnut sam strašću i poduzetništvom poljoprivrednika, poduzeća i lokalnih vlasti koje su sudjelovale u prošlogodišnjim nagradama i radujem se otkrivanju novih inspirativnih priča ove godine. Potičem sve uključene u ekološki sektor EU-a da se prijave, skrenu pozornost na svoj rad i postanu primjer u održivoj proizvodnji hrane u Europskoj uniji. Sretno svim sudionicima!

Za više informacija: https://agriculture.ec.europa.eu/news/apply-be-next-winner-eu-organic-award-2023-03-25_en