Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U organizaciji centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije u Opuzenu su održane radionica i panel rasprave na temu „Utjecaj pandemije Covid 19 na mentalno zdravlje mladih“. Rasprave u kojima se naglašava važnost mentalnog zdravlja organizirane su u mjesecu u kojem se tradicionalno obilježava Svjetski dan zdravlja.

“Ovakve radionice bile bi korisne svima, bez obzira na godine, a vjerujem da ćemo imati prilike na temu mentalnog zdravlja razgovarati i s mladima u drugim dijelovima županije” – istaknula je uvodno pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević. Okupljene je pozdravila i predstavnica EUROPE DIRECT-a Dubrovačko-neretvanske županije Petra Popović, a sa značajem psihoterapije, ali i predrasudama po pitanju tog zanimanja, upoznala ih je doktorica Asja Palinić Cvitanović koja je specijalistica školske medicine i psihoterapeut.

S obzirom na negativni utjecaj pandemije na mlade, europarlamentarci su sa 604 glasa ‘za’ podržali odluku da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih tijekom koje Europska unija želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

“Naš je zadatak naučiti mlade kako biti radišan, kako živjeti odgovorno, odgajati ih za rad, a ne za fakultet ili za odličnu ocjenu” – istaknula je tijekom panel rasprave doktorica Asja Palinić Cvitanović. Na panelu su joj se priključili učenici srednjih škola koji su otvoreno govorili o izazovima koje im je pandemija nametnula. Prvi panel obilježila je rasprava po pitanju utjecaja ekrana na nas, našu usamljenost i našu sreću.

O vlastitim iskustvima u brojnim životnim izazovima te pokretanju promjena u društvu u kojem živimo govorile su sudionice drugog panela davši tom prilikom i svojevrsne preporuke mladima. Ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu Danijela Primorac, profesorica Gimnazije Metković Branka Vladimir, socijalna radnica zaposlena u Centru za socijalnu skrb Metković Vilma Martić te doktorica Asja Palinić Cvitanović osvrnule su se na utjecaj društvenih mreža, nerealnu sliku koju pojedinci šalju putem tih platformi. Mladi su u tom panelu aktivno sudjelovali i ukazali primjerice na postojanje cyberbullyinga u današnjem društvu i u njihovoj svakodnevici. Otvorena je i tema anksioznosti, depresije, kratkoročnoj proizvodnji adrenalina i adolescenciji u kojoj pojedinci ostaju zauvijek. Predstavnice Udruge osoba s invaliditetom osvrnule su se na utjecaj pandemije na njihove korisnike i zaposlenike.

Uz predstavnike organizatora iz centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, danas su u Opuzenu bili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, učenici i profesori Gimnazije Metković i Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, predstavnice Centra za socijalnu skrb Metković, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnice Udruge osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković.