Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Dubrovniku, 30.studenog 2021. održana je panel rasprava na temu digitalne tranzicije u sklopu mjesečnih aktivnosti Europe Direct-a Dubrovačko-neretvanske županije.
U raspravi su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva: IT predstavnik – Ivan Ivušić vlasnik tvrtke Mint Media d.o.o. te predstavnik Sveučilišta u Dubrovniku – prorektor za financije Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić.

Jedan od temeljnih prioriteta predstojećeg sedmogodišnjeg financijskog razdoblja je i digitalna tranzicija koja donosi ubrzanu mogućnost razvoja proizvodnje, društva, povećanu otpornost na krize, ali i pronalazi odgovore na pitanja upravljanja i energije u kontekstu Europskog zelenog plana. Na panelu su predstavljeni i projekti u digitalnoj domeni koje trenutno priprema i provodi Sveučilište u Dubrovniku. Raspravljalo se i koliko Hrvatska može iskoristiti prioritete Europske Unije u kontekstu sredstava iz fondova za projekte i inovacije u IT sektoru te njihovu konkurentnost na globalnom tržištu.


Jedan od zaključaka panela je i kako digitalna rješenja svakako mogu doprinijeti i civilnom sektoru, a upravo jedno takvo rješenje biti će dio nadolazećeg EU projekta udruge KORAK te jedan projekt u razvoju Sveučilišta u Dubrovniku. Ovom prilikom razvila se i ideja zajedničke suradnje u razvoju projektnih prijedloga, odnosno umrežavanja civilnog sektora te Sveučilišta kroz projektne aktivnosti i digitalna rješenja. Na panelu su iznesena 4 prijedloga međusektorske suradnje kroz razvoj novih ideja, a koje će ESN Dubrovnik postaviti na digitalnu platformu Konferencije o budućnosti Europe. Kroz raspravu na panelu pokazala se potreba češćih sastanaka gospodarskog, civilnog i javnog sektora za potrebe razvoja novih EU projekata u nadolazećem razdoblju koje je uvelike posvećeno digitalnoj i zelenoj tranziciji.