Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstavnice Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, Ana Orlović i Franica Miloš, sudjelovale su 22., 23. i 24. veljače u Splitu i Braču na sastanku EU projekta „Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj” akronima TAKE IT SLOW.

Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je strateškog bilateralnog projekta Hrvatske i Italije TAKE IT SLOW koji je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive i dostupne prekogranične turističke destinacije.

Na trodnevnom događanju, u hibridnom formatu,  partneri su razgovarali o cjelokupnom pregledu projektnih aktivnosti  i sljedećim koracima za uspješnu finalizaciju. Tako se na sastanku razgovaralo o ostvarenoj boljoj pristupačnosti pilot područja kulturne i prirodne baštine kao što su:  Open Air muzej “Murterske vedute” na  Murteru, Kuća kaštela u Momjanu, Terra dei Tiepolo i Riviera del Brenta u regiji Veneto gdje je postavljena smeđa signalizacija za venecijanske vile kao i   taktilne mape i staza vodilja za slijepe, zatim stanice za punjenje električnih bicikala na biciklističkoj stazi kroz područje Valmarecchia koje povezuje obalno područje Rimini prema Santarcangelo di Romagna i unutrašnjosti Sasso Simone i Simoncello Park u regiji Emilia Romagna i interpretacijski centar The Monastery of Fonte Avellana u Camaldolese Forest Codex u regiji Marche.

Raspravljalo se o održivosti online prekograničnoj platformi koja služi za daljnju razmjenu znanja i iskustava stotinjak poduzetnika, javnih institucija, klastera, organizacija za promociju, think tank-ova koji su uključeni u provedbu TAKE IT SLOW projekta, kao i o marketinškim aktivnostima za promociju Jadranske regije: online kampanja, branding i promocija uz influencere, blogere i vlogere na društvenim mrežama.

Organizator sastanka, projektni partner RERA SD Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije organizirala je i predstavljanje primjera dobre prakse sa svog pilot područja: otoka Brača.   Sudionici sastanka imali su priliku posjetiti Muzej otoka Brača kao i Muzej uja u Škripu. Zanimljivi je bio i posjet Klesarskoj školi Pučišća gdje su imali priliku čuti i vidjeti obradu kamena starorimskim ručnim alatima te način obrazovanja i odgaja budućih majstora klesarstva – tradicionalnog zanata otoka Brača kao i posjet Eko etno selu Dol, jedinstvenog spoja očuvanja prirodne i kulturne baštine angažmanom njegovih stanovnika. Eko etno selo Dol prepoznatljivo je, između ostalog, po brojnim špiljama od zrnatog kamena hrapoćuše i kućama koje su  tradicionalno pokrivene kamenim pločama.

Projekt TAKE IT SLOW provodi se unutar Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020 i vrijedan je 3.764.695,00 eura od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 869.230,00 eura.

Više informacija o projektu može se pronaći na stranicama Regionalne agencije DUNEA kao i na službenoj stranici TAKE IT SLOW projekta.