Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja Srednja poljoprivredna i tehnička škola, kao jedan od partnera u Europe Direct Neretva Dubrovnik, organizirala je zanimljive edukativne radionice iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, ekološke poljoprivrede.

Radionice su se održale u Srednjoj škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, Osnovnoj školi fra Ante Gnječa na Staševici te u Osnovnoj školi u Opuzenu. Cilj ovih edukativnih radionica je ukazati i upoznati djecu i mlade s problemom bacanja hrane, pretjeranog korištenja pesticida i naučiti ih kako promijeniti loše navike. 

Tema predavanja Željka Bartulovića, prof. bio je Dalmatinski buhač, autohtona dalmatinska biljka. Vrijednost buhača je posjedovanje izrazitog insekticidnog sredstva, piretrina koji je izdvojio hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička. U prošlosti se buhač intenzivno brao i izvozio, a danas je skoro zaboravljen. O velikoj koristi i primjeni buhača kao ekološki prihvatljivog insekticida učenici su se mogli informirati s prigodnog letka podijeljenog tijekom predavanja.

Nastavnica Martina Glučina, prof. održala je edukativnu radionicu o hrani kao otpadu kojom se želi ukazati kako loše navike bacanja hrane postaju svjetski, gospodarski i ekološki problem. Učenicima su se kroz zanimljive videa o potrošačkim navikama i masovnoj proizvodnji hrane koji za posljedice imaju uništavanje staništa, zagađivanje voda, efekt stakleničkih plinova i uništavanje bioraznolikosti i pretjerane potrošnje energije približio taj globalni problem. Kroz sve radionice učenici su pokazali veliki interes za ovu temu, zavidno predznanje kao i rješenja ovog „gorućeg problema“, a to su: promjene potrošačkih navika, odmak od konzumerizma, potrebu čuvanja bioraznolikosti jer nam je ova zemlja dana samo na „čuvanje“.