Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Bruxellesu se prošloga tjedna održao Europski tjedan regija i gradova – najveće događanje posvećeno regionalnoj politici na razini Europske unije. U belgijskom glavnom gradu, na studijskom putovanju u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, boravila je delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije predvođena županom Nikolom Dobroslavićem.

Hrvatska delegacija posjetila je Stalno predstavništvo Hrvatske pri Europskoj uniji, gdje ih je primila veleposlanica Irena Andrassy koja je okupljene upoznala s ulogom i načinom rada hrvatskog predstavništva u Bruxellesu. Župan Dobroslavić zahvalio je veleposlanici Andrassy na prijemu te pojasnio svrhu i cilj ovog studijskog putovanja.

Naime, studijskim putovanjem, želi se hrvatskim predstavnicima u institucijama EU skrenuti pozornost donositelja odluka na globalni problem otpada u moru, čime će se kompletirati MARLESS projektna aktivnost 5.2. – Advocacy actions in EU.

Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije posjetilo je i Europski parlament gdje su ih primili europarlamentarci iz kluba zastupnika EPP-a, Sunčana Glavak i Karlo Ressler, upoznavši ih tom prigodom s radom hrvatskih zastupnika, uz osvrt na izazove s kojima se Europa u posljednje vrijeme suočava, poput pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu, ali i na teme od iznimnog značaja za Hrvatsku, poput ulaska u schengenski prostor. U ime delegacije župan Nikola Dobroslavić zahvalio je zastupnicima u Europskom parlamentu na izdvojenom vremenu i susretu.

Projektom MARLESS posebno se želi skrenuti pozornost na ogromne količine plastike koja se nalazi u našem podmorju i na plažama te potaknuti građane na promišljanje korištenja održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je jačanje akcija i prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske s ciljem smanjenja količine otpada u Jadranskom moru. U sklopu projekta provodi se 6 pilot akcija kroz koja se eksperimentiraju inovativna rješenja za smanjenje ove vrste otpada.

MARLESS je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija, među kojima su još Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (HR), Regija Friuli Venezia Giulia (IT), Cetacea Foudation (IT), Sveučilište u Bologni (IT), Institut Ruđer Bošković (HR), Istarska županija (HR), Istarska regionalna energetska agencija IRENA (HR), Regija Apulija (IT), Regija Veneto (IT) i Regija Emilia-Romagna (IT). Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 % u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.