Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 Izvršni odbor Konferencije o budućnosti Europe, koju čine predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, pokrenuli su višejezičnu digitalnu platformu za Konferenciju o budućnosti Europe koja poziva sve građane EU da daju svoj doprinos za oblikovanje vlastite budućnosti i budućnosti Europe u cjelini. Platforma je dostupna na 24 jezika, što građanima iz cijele Unije omogućuje razmjenu i razmjenu ideja i mišljenja putem internetskih događaja.

 Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je: „ Platforma predstavlja ključni alat koji omogućuje građanima sudjelovanje i mišljenje o budućnosti Europe. Moramo biti sigurni da će se njihovi glasovi čuti i da imaju ulogu u donošenju odluka, bez obzira na pandemiju COVID-19. Europska demokracija, reprezentativne i participativne, nastavit će funkcionirati bez obzira na sve, jer to zahtijeva naša zajednička budućnost. ”

Premijer Portugala António Costa, u ime Predsjedništva Vijeća, rekao je: „ Došlo je vrijeme da naši građani aktivno podijele svoje najveće brige i svoje ideje. Ova rasprava se nije mogla dogoditi u relevantnije vrijeme. Moramo se sada pripremiti kako bismo iz ove krize izašli još jači i kada prebrodimo pandemiju, spremni smo za budućnost. Nadamo se da ćemo zajedno nastaviti graditi Europu budućnosti, pravedniju, zeleniju i digitalniju Europu koja odgovara očekivanjima naših građana. ”

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen , rekla je: „Zdravlje, klimatske promjene, dobra i održiva radna mjesta u sve digitalnijoj ekonomiji, stanje naših demokratskih društava: Pozivamo Europljane da se izjasne, odgovore na svoje zabrinutosti i kažu nam u kojoj Europi žele živjeti. Ovom građanskom platformom dajemo svima priliku da doprinesu oblikovanju budućnosti Europe i da se angažiraju s drugim ljudima iz cijele Europe. Ovo je izvrsna prilika za virtualno okupljanje Europljana. Pridružite se raspravi! Zajedno možemo izgraditi budućnost koju želimo za našu Uniju. ”

Konferencija o budućnosti Europe je otvorena i uključiva vježba u deliberativnoj demokraciji. Nastoji dati ljudima iz svih sfera života diljem Europe veću riječ o tome što očekuju od Europske unije, što bi onda trebalo pomoći u usmjeravanju budućih smjerova i donošenja politika EU -a. Zajedničko predsjedništvo obvezalo se da će pratiti ishod Konferencije.

Platforma će osigurati potpunu transparentnost – ključno načelo Konferencije – budući da će se svi podnesci i ishodi događaja prikupljati, analizirati, pratiti i javno objavljivati. Ključne ideje i preporuke s platforme upotrijebit će se za izvještaje europskih građanskih panela i plenarnih sastanaka na kojima će se raspravljati o izradi zaključaka Konferencije.

Platforma je organizirana oko ključnih tema: klimatske promjene i okoliš; zdravlje; jače i pravednije gospodarstvo; socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; Europska demokracija; migracija; te obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Ove se teme nadopunjuju „otvorenom kutijom“ za unakrsne i druge teme („druge ideje“), jer građani ostaju slobodni postavljati bilo koje pitanje koje im je važno, u pristupu odozdo prema gore.

Više na ovom linku.