Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, u sklopu smotre visokoobrazovnih institucija Dubrovnik EXPO 22, 03. studenog 2022. godine, održao je panel raspravu pod nazivom „Zajedno za EU“ za maturante i mlade iz regije.

Panel rasprava tematski je obuhvatila prioritete Europske unije: NextgenEU, Europski zeleni plan i digitalnu tranziciju, a u kojoj su sudjelovali predstavnici centra EUROPE DIRECT DNŽ. Tijekom panela najveći fokus bio je na NextGenEU koji predstavlja instrument privremenog oporavka u vrijednosti većoj od 800 milijardi eura, a osiguran je prvenstveno za otklanjanje neposredne gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom koronavirusa. Također, sudionici rasprave informirali su se o projektima koji čine EU digitalnijom i zelenijom kao što su projekti Erasmus+ mobilnosti, „SeaClear“ i „Blue-connect“. Osim europskih prioriteta i politika, posjetitelji su se upoznali s europskim institucijama te radom centra EUROPE DIRECT DNŽ.

Tijekom dva dana održavanja smotre Dubrovnik EXPO 22, predstavnici EUROPE DIRECT-a DNŽ sudjelovali su i u „European Commission“ kutku zajedno s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i novoosnovanim centrom EUROPE DIRECT Korčula unutar „EU zone“. Posjetitelji „European Commission“ kutka tako su se mogli informirati o mogućnostima koje pruža EU, primjerima dobre prakse te sudjelovati u nagradnoj igri.

Unutar “EU zone” AMPEU i EURODESK imali su svoj izlagački prostor. Osim zabavno-edukativnog izazova kojeg su sudionici ispunjavali kako bi osvojili vrijedne nagrade, predstavnici AMPEU-a i EURODESK-a su predstavljali svoje programe kao što su: Europske snage solidarnosti, Discover EU, online edukacije, multiplikatorski događaji i sl.