Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstavnici centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije iz Regionalne agencije DUNEA, organizirali su studijski posjet Koprivničko-križevačkoj županiji „Kako od Polja do stola primjerom dobre prakse“ u kojem su im se pridružili mladi predstavnici OPG-ova iz Dubrovačko-neretvanske županije. U organizaciji studijskog posjeta sudjelovali su i EUROPE DIRECT centri iz Koprivničko-križevačke županije i Brodsko-posavske županije odnosno, Slavonskog Broda.

Svrha posjeta bila je prvenstveno razmjena iskustava te obilazak primjera dobre prakse uz promoviranje korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. U posjetu su, osim domaćina iz Razvojne agencije PORA, koja predstavlja EUROPE DIRECT centar Koprivničko-križevačke županije, sudjelovali i LAG-ovi s područja Koprivničko-križevačke županije te predstavnici centra EUROPE DIRECT Slavonski Brod sa predstavnicima OPG-ova iz njihove županije.

Prvog dana posjeta organiziran je sastanak na kojem su predstavnici LAG-ova Koprivničko-križevačke županije prezentirali glavne značajke Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., odnosno natječaje koje su raspisivali na području LAG-ova, izazove s kojima su se susretali prilikom evaluacije i odobravanja projekata te očekivanja koja imaju od novog financijskog programskog razdoblja. Sastanak je zaključen prezentacijom primjera dobre prakse u otkupu i preradi voćarskih i povrtlarskih kultura te uspješne suradnje s Podravkom d.d. u otkupu sirovina poljoprivredne zadruge „Ludbreški kraj“.

Nakon održanog sastanka uslijedio je obilazak vinarije Kostanjevec u općini Rasinja, budući da su u izgradnji i opremanju vinarije korištena bespovratna EU sredstva iz programa IPARD i Vinske omotnice. Tom prilikom sudionici su saznali više o proizvodnji različitih vrsta vina te razmijenili svoja iskustva i izazove s kojima se svakodnevno susreću.

Drugog dana posjeta organiziran je obilazak OPG-u Šantić u Križevcima koji se bavi preradom voća te proizvodnjom voćnih sokova i džemova, a osim proizvodnog pogona imaju i vlastite nasade voća. Ovim primjerom dobre prakse posjetitelji su se upoznali sa svim fazama prerade voća te raznovrsnim proizvodima koje OPG Šantić nudi. Predstavnici domaćinstva naglasili su korištenje sredstava iz mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine.

Na kraju dvodnevnog posjeta sudionici su posjetili Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem je predstavljen projekt „Razvoj kratkog lanca opskrbe Zdravo Križevci“.

Naime, navedeni projekt nastavio se na inicijativu Zdravo Križevci koju je 2020. godine pokrenuo Grad Križevci za vrijeme zatvorenih tržnica zbog pandemije COVID-19, kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućio daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima mogućnost kupnje domaćih i zdravih proizvoda na kućnom pragu.