Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 

U Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu, 16. ožujka obilježen je nadolazeći Svjetski dan voda kroz interaktivnu radionicu o Erasmusu i eTwinning („zelenim“) projektima. Radionicu je organizirao centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije odnosno, Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu koja je jedan od projektnih partnera.

Na radionici su sudjelovali učenici dviju srednjih škola, među kojima i škola ambasador EPAS programa, predstavnici Hrvatskih voda, Regionalne agencije DUNEA i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Sudionicima radionice predstavljene su aktivnosti vezane uz zaštitu vode u okviru Erasmus+/eTwinning projekata koji se provode u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen i Srednjoj školi Metković. Nastavnik Petar Nikolić istaknuo je ciljeve i rezultate projekata „Water unites us“, „Migration of birds and people“, i „Geoparks“ te naglasio važnost sudjelovanja učenika u „zelenim“ projektima kako bi doprinijeli ostvarenju težnji Europskog zelenog plana.

S obzirom na to da su se radionici pridružili predstavnici Hrvatskih voda, predstavljen je i projekt „SeCure“ koji ima za cilj maksimizirati glavne rezultate i iskustva razvijena u standardnim projektima „MoST“, „Asteris“ i „Change We Care“, omogućiti sinergiju između projekata za poboljšanje vidljivosti i prenosivosti, potpuno iskoristiti i konsolidirati dosad postignute rezultate te povećati bazu znanja o prodoru slane vode u sjevernom Jadranu te učincima klimatskih promjena.

Naime, uz Regionalnu agenciju DUNEA, Hrvatske vode, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, u projektu „SeCure“ sudjeluju i partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja (CNR) i Regija Veneto.

Interaktivna radionica zaključena je prikazivanjem edukativnog videozapisa sa stranice EU kutka za učenje.