Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U španjolskom gradu Palma, 25. i 26. travnja, održan je partnerski sastanak projekta WINTER MED na kojem su sudjelovali predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku su projektni partneri predstavili postignute rezultate u provedbi projektnih aktivnosti, a konkretno na izradi Regionalnih planova razvoja cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima. Također su dogovoreni daljnji koraci za komunikacijske aktivnosti te prijenos projektnih rezultata.

Predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Jasna Prskalo Kasumović, prezentirala je rezultate kapitalizacijske faze projekta, te najavila daljnje korake u provedbi i promociji projekta i njegovih rezultata na području Dubrovačko-neretvanske županije. Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta WINTER MED izrađuje Stručnu studiju integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta čije smjernice će biti uvrštene u prostorne planove pilot područja.

Drugog dana je organiziran posjet primjerima dobre prakse održivog turizma s područja Mallorce. Tako je posjećen hotelski lanac „Protur hotels“ koji za svoje napajanje tijekom dana koristi električnu energiju dobivenu iz vlastite solarne elektrane te ugljični otisak pokušava dodatno smanjiti korištenjem i geotermalne energije i kotlova na biomasu. Također je organiziran posjet udruženju lokalnih poljoprivrednika „Cooperativa Agricola Sant Bartomeu“ koja je najstarija poljoprivredna zadruga u Španjolskoj, osnovana 1899. godine, specijalizirana za distribuciju citrusa i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te koja od lokalno uzgojenih poljoprivrednih proizvoda proizvodi sokove, džemove, začine, te druge proizvode.

Podsjetimo, cilj projekta WINTER MED financiranog iz programa Interreg Mediteran 2014.-2020. je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.