Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstavnice Regionalne agencije DUNEA Franica Miloš i Petra Ljubičić sudjelovale su na završnom sastanku projekta MONITORIS3, koji se bavi razmjenom iskustava i kreiranjem mehanizama monitoringa u provedbi strategija pametne specijalizacije, održanom u Bodu u Norveškoj, 14. i 15. rujna 2022. godine.

Dio sastanaka odnosio se na aktivnosti vezane za administrativno praćenje provedbe projektnih aktivnosti, proračuna, izvještavanja i obaveza prema ugovornom tijelu, dok je veći fokus stavljen na prezentaciju razvojnih projekata Regije Nordland.

Tako je Marius Fagerli, financijski savjetnik u agenciji Innovation Norway za Regiju Nordland, prikazao utjecaj COVID19 pandemije na razvoj inovacija u regiji. Smatra se da je Innovation Norway glavni instrument norveške vlade za poticanje razvoja poduzetništva koje je profitabilno i s komercijalne i s društveno-ekonomske perspektive, a to rade ulažući u start-up te male i srednje kompanije vodeći se motom ‘Daj lokalnim idejama globalne mogućnosti’. Procjenjuje se da se uspješnost projekta realizira oko pet godina nakon investicije, tako da Norveška ovakvim modelom radi na dugoročnom planiranju rasta gospodarstva.

Direktor Istraživačkog instituta Nordland, Jarle Løvland, prezentirao je monitoring sustav za projekt ‘Mobilizacija za inovacije temeljene na istraživanju u industriji u Helgelandu’ (MoFI), koji za cilj ima potaknuti što veći broj kompanija na korištenje istraživačkog rada u razvoju inovacija. Sam projekt je dio strategije pametne specijalizacije Regije Nordland.

Malin Johansen, direktorica Norveškog stručnog centra za akvakulturu prezentirala je uzgoj lososa i proizvodnju hrane za ekološki maksimalno prihvatljivo uzgajanje ribe. Centar je 1970-ih uspostavljen kao klaster koji se fokusira na inovacijski rad povezan s proizvodnjom uzgojene ribe i plodova mora za globalno tržište. S obzirom da je uzgoj ribe najkontroliranija industrijska grana u Norveškoj, cilj ovog klastera je povećanje proizvodnje lososa uz minimalan utjecaj na prirodu. Tako su već sada smanjili upotrebu antibiotika i pesticida na minimum, uz postizanje najniže stope mortaliteta ove osjetljive ribe na svijetu.

Partnerima je također predstavljen projekt Bodo – Europska prijestolnica kulture 2024. Projekt je to vrijedan 33 milijuna dolara i bazira se na tri glavne teme – umjetnost prirode, ribe & brodovi te tranzicija – uz moto ‘From cold to cool’ te će uključivati oko 600 različitih događanja diljem regije.

S obzirom da se Regija Nordland posljednjih godina susreće s porastom brojki u turističkom sektoru, pokrenut je pilot projekt pod nazivom ‘sustav praćenja posjetitelja’. Hanne Lykkja, savjetnica Općinskog vijeća Nordland, je predstavila projekt koji za cilj ima izgradnju vrijednosti za lokalne zajednice kroz turizam, objašnjavajući da se efikasnost turizma ne mjeri brojkama, nego povećanjem vrijednosti u vidu kreiranja prosperiteta, povećanja broja radnih mjesta, stvaranju zdravog okoliša i benefita za destinaciju.

Nositelj projekta MONITORIS3 je Inovacijska agencija Galicije (GAIN), a uz Regionalnu agenciju DUNEA, kao projektni partneri sudjeluju portugalska Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovacije Regije Veneto te Vijeće Regije Nordland.

Projekt MONITORIS3 vrijedan je 1.395.103 eura, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je 85 posto sredstava proračuna.