Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Na konferenciji „Naš ocean” u Palauu EU je obnovio svoje obveze u pogledu međunarodnog upravljanja oceanima. EU je predstavio 44 obveze za razdoblje 2020. – 2022. u iznosu od gotovo 1 milijarde eura, što su najopsežnije obveze koje je ikad preuzeo tijekom konferencije „Naš ocean”.

Konferencija „Naš ocean” ključan je trenutak za zemlje cijelog svijeta, civilno društvo i industriju da se obvežu na konkretne i opsežne mjere za zaštitu oceana. Ove je godine tema „Naš ocean, naši ljudi, naše blagostanje”, a cilj je privući globalne partnere kako bi se pronašla rješenja za održivo upravljanje morskim resursima, povećanje otpornosti oceana na klimatske promjene i očuvanje njihova zdravlja za buduće generacije.

Na konferenciji „Naš ocean” EU je preuzeo obveze koje obuhvaćaju sve teme tog međunarodnog događanja: zaštićena morska područja borba protiv onečišćenja mora suočavanje s oceanskom i klimatskom krizom stvaranje održivih plavih gospodarstava unaprjeđenje održivog artizanalnog ribolova i akvakulture te stvaranje sigurnog, pravednog i zaštićenog oceana. EU je razvio i alat za praćenje obveza kako bi građani mogli pratiti napredak u njihovoj provedbi.

Kontekst

Pokrenuta 2014., konferencija „Naš ocean” održana je 2014. i 2016. u SAD-u, 2015. u Čileu, 2017. u EU-u (na Malti), 2018. u Indoneziji i 2019. u Norveškoj. Tijekom šest prethodnih konferencija sudionici su preuzeli više od 1400 obveza u vrijednosti od otprilike 91,4 milijarde USD i time zaštitili najmanje pet milijuna četvornih milja oceana. Sedma konferencija „Naš ocean”, koju su zajednički organizirali predsjednik Palaua Surangel Whipps Jr. i posebni izaslanik američkog predsjednika za klimu John Kerry, posebno je važna jer će skrenuti pozornost na jednu od regija koja je najviše ovisna o oceanima i koja je najizloženija klimatskim promjenama.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/zeleni-plan-eu-najavio-1-milijardu-eura-za-zastitu-oceana-2022-04-14_hr