Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europski znanstvenici uspješno su razvili sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. SeaClear sustav, razvijen kroz četverogodišnje trajanje europskog istraživačkog projekta SeaClear, uspješno je prošao niz testiranja kako u bistrim tako i u muljevitim morima. Upravo su zadnja projektna testiranja odrađena na području Bistrine i ispred Lokruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

SeaClear robotski sustav je sastavljen od nekoliko međusobno povezanih dijelova. SeaCat je vozilo koje služi kao središnje mjesto samog sustava na koje su povezane dvije podmornice. Jedna mapira i pretražuje morsko dno u potrazi za otpadom, a druga prikuplja pronađen otpad i odlaže ga u košaru. Posljednji dio sustava je dron, koji nadgleda proces iz zraka. Svi ovi elementi rade zajedno kako bi se stvorila mapa morskog dna, detektirao otpad i naposlijetku kako bi se taj detektirani otpad uspješno prikupio i odložio.

Trenutno, SeaClear sustav može podići otpad težine do 7kg, u samu hvataljku mogu stati dvije boce od 2 litre a roboti mogu skupljati otpad do nekoliko desetaka metara dubine. S unaprjeđenjem cjelokupnog robotskog sustava za komercijalnu upotrebu, sustav će raditi sa 70% manjim troškovima nego što to trenutno rade profesionalni ronioci.

SeaClear projekt završen je u prosincu 2023., financiran je iz Horizon 2020 programa, a glavni partner i voditelj projekta je Sveučilište u Delftu iz Nizozemske. „Do kraja projekta u prosincu 2023., imali smo potpuno operativan sustav koji je pokazao svu svoju funkcionalnost“, izjavio je voditelj projekta.

Problem koji je u središtu SeaClear projekta je nagli porast morskog otpada. Porast morskog otpada dovodi do ozbiljne prijetnje za morski eko sustav, životinjski sustav i na koncu za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da trenutno u oceanima ima od 26 do 66 milijuna tona otpada, od kojeg najviše plastike. „Kad pogledamo morsku površinu, vidimo samo prelijepu plavu površinu. Ali kad se zaroni u dubinu, vidi se gruba stvarnost.“ izjavila je Iva Pozniak, iz Regionalne agencije DUNEA-e, koja u ovom projektu imala ulogu krajnjeg korisnika, koordinirala je aktivnosti na dvije pilot lokacije u Dubrovačko – neretvanskoj županiji (Bistrina i Lokrum), te je ujedno i koordinirala Zajednicu prakse za ovo područje.

SeaClear istraživački tim je nastavio svoj rad i nakon SeaClear projekta. Preko Horizon Europe programa, odobren je SeaClear 2.0 projekt vrijedan 9 milijuna eura, s ciljem razvijanja još snažnijeg sustava za morske površine i za morski otpad na dnu mediteranskih mora. Uz razvoj robotskih sustava, SeaClear 2.0 projekt uključuje i samu zajednicu u projekt, kroz razne edukacijske programe i aktivnosti s ciljem smanjenja otpada u moru. S demonstracijama sustava diljem Mediterana i raznolikost partnerskog konzorcija (13), devet država povezuje javno djelovanje, umjetnu inteligenciju i morsku tehnologiju s ciljem smanjenja otpada u moru. Projekt SeaClear 2.0 započeo je u siječnju 2023. i dio je nove misije koju provodi Europska Komisija „Restore our Ocean and Waters“.