Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Europska komisija je donijela smjernice za pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je poticati lance opskrbe EU-a i SAD-a za kritične sirovine koje su potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila. Unijin izvoz kritičnih sirovina relevantnih za tu industriju iznosio je 2022. čak 8,3 milijarde eura.

Sklope li EU i SAD sporazum o kritičnim mineralima, EU će prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije imati jednak status kao zemlje s kojima je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini. Poduzeća iz Unije moći će se ravnopravno natjecati na tržištu SAD-a s konkurentima iz SAD-a i trećih zemalja, kao što su Čile, Republika Koreja i Japan.

Sporazum o kritičnim mineralima između EU-a i SAD-a pridonijet će i jačanju proizvodnih kapaciteta EU-a u industrijskim sektorima od strateške važnosti. Stroge odredbe o zaštiti okoliša i radu pomoći će u poboljšanju opskrbe kritičnim sirovinama iz održivih izvora.

Osim toga, taj će sporazum podupirati Komisijin akt o industriji s nultom netom stopom emisija i akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati proizvodnju ključnih ugljično neutralnih tehnologija u Uniji.