Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Kuli Norinskoj u petak, 9. prosinca svečano je otvoren Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite.

Riječ je o investiciji vrijednoj više od 7,5 milijuna kuna koja je realizirana kroz projekt FIRESPILL iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska, a koji je pripremila i prijavila Regionalna agencija DUNEA.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije svečanom otvorenju nazočili su župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo te pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, kao i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

‘Čestitam vatrogasnim postrojbama, domaćem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kula Norinska, Općini, ali i svim ostalim pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite. Ovaj centar je prvenstveno namijenjen njima i zasigurno će im biti od velike pomoći u njihovoj radu. Dubrovačko-neretvanska županija će i dalje, u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA, pomoći u korištenju europskih sredstava. Zaista je dobro da imamo europska sredstva za sve projekte koji su jako vrijedni i koje bismo bez njih teško realizirali. Čestitam i zahvaljujem i Splitsko-dalmatinskoj županiji, njihovoj razvojnoj agenciji RERA koja uspješno provodi aktivnosti projekta FIRESPILL na njihovom području’, poručio je župan Nikola Dobroslavić.

Okupljenima na svečanosti obratili su se i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić te v.d. ravnatelja Agencije RERA SD Jozo Sarač.

‘Do prije godinu i pol dana na ovom mjestu gdje danas stojimo bio je prazni prostor, a danas ovdje svečano otvaramo Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu, mjesto koje će ostati ne samo nama, već i budućim generacijama kako bi zaštitili ne samo ovu Općinu, već i cijelu Dolinu Neretve od ugroza koje nam svakodnevno prijete, na koje nažalost ne možemo utjecati da se dogode, ali sad imamo mogućnost pravovremenog reagiranja, obuke ljudstva, svjesni potrebe unaprjeđivanja i razvoja naših operativnih snaga, nabave vrijedne vatrogasne opreme koju smo osigurali europskim sredstvima iz projekta Firespill. Ovaj projekt nije samo građevina, koja je itekako važna i vrijedna, tu je i već spomenuta oprema ali i poticanje građana na aktivno sudjelovanje u aktivnostima civilne zaštite na svom teritoriju, usvajanje ispravnog ponašanja i temeljitog znanja o potencijalnim rizicima i bolju suradnju sa službama civilne zaštite radi smanjenja prirodnih i ljudski uzrokovanih fenomena koje dovode do hitnih intervencija’, poručila je Milić te istaknula da prekogranični projekti poput ovoga pokazuju da ugroze ne poznaju administrativne granice, te Regionalna agencija DUNEA i dalje aktivno nastavlja na pripremi projekata za nove perspektive financiranja.

Današnjem svečanom otvaranju nazočili su brojni predstavnici vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici Crvenog križa, HGSS-a, Ravnateljstva civilne zaštite te Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, proračun EU projekta FIRESPILL iznosi gotovo 16,5 milijuna eura. Vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 1 562 469,00 eura, a provode se uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne agencije DUNEA u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’.