Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dubrovniku je 7. travnja otvorena konferencija Civilna zaštita i upravljanje krizama koju već 15 godina organizira stručni časopis Zaštita. Ove godine, događanje je organizirano u sklopu projekta FIRESPILL koji je jedan od strateških EU projekata prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija.

‘Važnost civilne zaštite pokazala se i dokazala više puta. Svjedočili smo tome i tijekom potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji i okolici, ali i tijekom još uvijek aktualne pandemije koronavirusa. Vidimo i agresiju Rusije na Ukrajinu. Jučer je bila i obljetnica strašnog potresa, to jest Velike trešnje koja je 1667. pogodila Dubrovnik. Sve to nas podsjeća na važnost pripreme u slučaju ugroza. Tu nam je jako važno i korištenje europskih sredstava. U sklopu ovog projekta FIRESPILL gradi se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj. On je poodmakloj fazi i uskoro će biti završen. Opremali smo i naše postrojbe vrijednom opremom u sklopu ovog projekta. Mogu samo pohvaliti našu Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA i partnerske agencije i čestitam na uspješnom provođenju ovog projekta’, poručio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije.

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić istaknula je kako projekt izgradnje Centra u Kuli Norinskoj, financiran 85 posto sredstvima Europske unije, a 15 posto sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije, napreduje sukladno planiranoj dinamici.

‘Do kraja ljeta ishodit će se uporabna dozvola za ovaj objekt. Slijede nam različite vježbe, osposobljavanja operativnih snaga civilne zaštite, ali i izrada strateških planova’, rekla je ravnateljica Milić i najavila i druge projekte iz ovog segmenta.

Ispred Regionalne razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije kao vodećeg partnera na projektu, medijima se obratila voditeljica projekta FIRESPILL Helena Brčić.

‘Kao što smo već čuli, projekt FIRESPILL sufinancira se iz prekograničnog programa Interreg Italija-Hrvatska, a tiče se prilagodbe i reakcije na klimatske promjene. Naglasak i Europske unije je upravo na zelenom, na klimatskim promjenama te je ovo jedan u nizu projekata baziranim na tome. Krizne situacije i elementarne nepogode ne poznaju administrativne granice te je i ova prekogranična suradnja važna iz tog razloga’, istaknula je, između ostaloga, Brčić.

Medijima se obratio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji je, također, naglasio važnost provedbe europskih projekata na korist operativnih snaga civilne zaštite kao krajnjih korisnika te još jednom istaknuo vrijednost budućeg Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite.

Dodajmo i kako je konferencija Civilna zaštita i upravljanje krizama okupila više od sto sudionika koji se bave urbanom sigurnošću i civilnom zaštitom, a teme se odnose na smanjenje štetnih posljedica od rizika kojima je izložena i Dubrovačko-neretvanska županija.