Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, u Dubrovniku 20. i 21. lipnja 2022. godine, održan je partnerski sastanak kao i finalna konferencija projekta COASTING PLUS, koja je okupila projektne partnere iz Španjolske, Grčke, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te predstavnike javnih tijela kao i zainteresirane dionike.

Projekt COASTING PLUS usmjeren je na prijenos metodologije, za integralno upravljanje obalnim područjem za održivi turizam na pet novih ciljnih područja, koja je usvojena prethodnim projektom COASTING.

Konferencija je započela pozdravnim govorom predstavnice vodećeg partnera Federacije općina i provincija Andaluzije Terese Muele Tudele koja je naglasila kako će ova federacija integrirati sve smjernice i zaključke COASTING PLUS-a u buduće strategije koje bi vodile održivosti obalnog turizma.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović naglasio je kako im je bilo iznimno važno sudjelovati u ovom projektu, sa naglaskom na zaštitu njihovog obalnog područja.

Okupljenima se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako turizam u budućnosti moramo učiniti održivim i kvalitetnim. Također je naglasio kako svi idemo u istom smjeru sigurnog i održivog turizma.

Uslijedilo je predstavljanje iskustava u primjeni metodologije projekta i pilot područja projektnih partnera iz Italije, Španjolske, Grčke te Bosne i Hercegovine. Za prijenos projektne metodologije na nova područja bila je zadužena Regionalna agencija DUNEA.

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić, izjavila je kako se zbog činjenice da se svi suočavamo sa sličnim situacijama od erozija, erupcija, masovnog turizma i zagađenja, stvorio protokol kako se ponašati u cjelogodišnjem razvoju održivog turizma a kako ne bismo narušili kulturnu i prirodnu baštinu koju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji treba posebno njegovati.

Tijekom konferencije predstavljeni su i projekti koji mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse u području obalnog upravljanja, održivog turizma i upravljanja otpadom, od čega su dva projekti koje provodi Regionalna agencija DUNEA, projekti MARLESS i SeaClear.

Na samom završetku konferencije predstavljeni su ciljevi Memoranduma o razumijevanju u obalnom upravljanju, kojeg su predstavnici partnerskih organizacija potpisali u svrhu prihvaćanja i zagovaranja projektne metodologije, a sve s ciljem zalaganja projektnih partnera za buduću suradnju, širenje poboljšane metodologije i provedbu aktivnosti usmjerenih oporavku obalnih područja na području Mediterana.

Projekt COASTING PLUS vrijedan 2.345.317,75 kuna ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean u trajanju od 1. lipnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 307.335,00 kuna.