Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U sklopu projekta ‘Kulturna ruta Franciscana‘ u Slanom je 7. listopada održana promotivna biciklistička tura u sklopu projekta koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH.

U prvoj biciklističkoj turi sudjelovali su Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, BK Mostar, biciklistički klub Relaks iz Metkovića, te lokalni zaljubljenici u aktivni način života.

Projekt provode Ured Vlade Županije Zapadno-hercegovačke za europske integracije i Regionalna agencija DUNEA, što dodatno naglašava važnost kulturne razmjene i promocije bogate baštine ovih regija.

Tura duljine oko 12 kilometara krenula je iz franjevačkog samostana Sv. Jeronima u Slanome, preko Grgurića, Kovačevog brijega, Majkova i odmorišta/vidikovca Gajina, natrag novom cestom u Majkovima, preko Banje i ponovno do franjevačkog samostana. Sudionicima i uzvanicima uvodno su se obratili ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i direktor turističke zajednice općine Dubrovačko primorje Slaven Zvono, a cijelu manifestaciju je podržao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kratko predavanje o projektu održao je ravnatelj Ureda za europske integracije Zapadnohercegovačke županije Ivan Jurilj i sam strastveni biciklist koji je također odvozio turu. Dobrodošlicu sudionicima manifestacije poželio je fra Damjan Perić.

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić istakla je važnost vrednovanja kulturno povijesne baštine, posebno kroz razvoj i promociju kulturnih ruta koje mogu imati ne samo lokalni i regionalni, već i međunarodni značaj.

– Iako je Dubrovačko-neretvanska županija napravila ogromne iskorake u vrednovanju kulturno povijesne baštine, „Franciscana“ je ipak jedinstvena jer će se ovim projektom razviti jedinstven doživljaj putovanja kroz specifičnu i turbulentnu povijest ovih prostora čiji su aktivni sudionici franjevci koji su djelovali na ovim prostorima.

Ova biciklistička tura prilika je za upoznavanje bogate franjevačke povijesti ali i lokalnih običaja, tradicije i prekrasne prirode. Sudionici su se na svojoj turi zaustavili i u Kući meda u Majkovima gdje su imali prilike degustirati pčelinje proizvode i razgledati malog muzeja pčelarstva, vidjeti apisarij i naučiti nešto o pčelama medaricama i košnicama.

Ova biciklistička manifestacija samo je jedna u nizu promotivnih biciklistički tura koje se organiziraju u svrhu promocije i razvoja cjelovite ‘Kulturne rute Franciscana.‘ Već idući vikend, točnije 15. listopada ‘Franciscana‘ će se promovirati u Konavlima i franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u sklopu biciklijade “Đir za Gušt” koju organizira Biciklistički klub Konavle. Manifestacija ‘Franciscana‘ održat će se i u Orebiću.

Projekt ‘Kulturna ruta Franciscana‘ za cilj ima umrežavanje franjevačkih samostana te muzeja, knjižnica,galerija i drugih franjevačkih ustanova vezanih uz franjevačke samostane, u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom „Franciscana“.

„Franciscana“ predstavlja platformu kroz koju će se kulturno, ali i turistički, vrednovati vrijedna kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca na ovim prostorima. Pripadnici tog reda su na ovim prostorima prisutni još od 13. stoljeća, te su osim dušobrižništva širili prosvjetu i kulturu kao jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela, te čuvari kulturno-povijesne baštine. „Franciscana“ je već pokrenuta u Hercegovini kroz organizaciju biciklističkih tura između franjevačkih samostana u Hercegovini, a potvrdila se i potreba da se ovakva inicijativa proširi na cijeli prostor na kojem su djelovali franjevci.