Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prvi sastanak projekta SeaClear 2.0, punog naziva ‘Scalable Full-cycle Marine Litter Remediation in the Mediterranean: Robotic and Participatory Solutions’ održan je 14. veljače u nizozemskom gradu Delftu.Nastavak je to uspješnog projekta SeaClear kroz koji je razvijen prvi autonomni robotski sustav dizajniran za traženje, identifikaciju i prikupljanje otpada iz mora.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku koji nastavljaju sudjelovanje u proširenom partnerstvu kao jedini hrvatski partneri. Uz njih, partnerski konzorcij se sastoji od još 11 partnera iz 8 zemalja, s kombinacijom stručnosti u javnom angažmanu, kreiranju politika, robotskoj percepciji i kontroli, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj i ronilačkoj tehnologiji i operacijama te razvrstavanju i recikliranju otpada.

Projekt SeaClear2.0 započeo je 1. siječnja 2023. i trajat će četiri godine. Financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu.