Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Iz objavljenog mjesečnog izvješća o trgovini vidljivo je da je ukupna vrijednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima EU-a u lipnju 2022. dosegnula ukupnu vrijednost od 34 milijarde eura, što je mjesečno smanjenje od 2,6 % i povećanje od 24 % u odnosu na lipanj prošle godine. Izvoz je neznatno porastao na 19,5 milijardi eura (1 % mjesečno), dok je vrijednost uvoza iznosila 14,5 milijardi eura, što je 7 % manje nego u svibnju. U odnosu na lipanj 2021. te brojke odražavaju povećanje od 19,5 % vrijednosti izvoza i 31 % uvoza.

Suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima znatno se povećao i iznosio je 5,1 milijardu eura, što je povećanje od 33 % u odnosu na prethodni mjesec. Iako su cijene robe u lipnju ostale iznimno visoke, blago su se smanjile u odnosu na svibanj. To se posebno odnosilo na žitarice, mliječne proizvode i uljarice za koje su se povećale izvozne količine, ali su se cijene smanjile. Izvoz u supsaharsku Afriku znatno se povećao na mjesečnoj razini (121 %), što je potaknuto ne samo izvoznim cijenama već i obujmom, osobito pšenice.

Izvoz u Ukrajinu povećao se za 25 % u odnosu na lipanj prošle godine i dosegao je 275 milijuna eura. To je uglavnom posljedica izvoza povrća i svinjskog mesa, čiji se izvoz povećao za 557 % i 112 % u odnosu na prethodnu godinu. Nakon uvođenja koridora solidarnosti i privremene liberalizacije trgovine uvoz iz Ukrajine povećao se u lipnju. Vidljiva su znatna povećanja uvoza uljarica (92 milijuna) i ulja (90 milijuna eura). Povećao se i uvoz peradi i žitarica za 17 milijuna eura odnosno 11 milijuna eura. Kad je riječ o određenim kategorijama proizvoda, u lipnju 2022. povećao se obujam izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a. Žitarice su porasle za 16 % na mjesečnoj razini i 74 % u odnosu na prethodnu godinu, pšenica 7 % i 137 %, a uljarice i proteinski usjevi 13 % i 49 %.