Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Flota vatrogasnih zrakoplova EU-a od 15. lipnja će biti operativna kako bi pomogla europskim zemljama u borbi protiv šumskih požara tijekom vrhunca sezone. Flota je dio sustava rescEU, europske pričuve resursa za odgovor na hitne situacije. Locirani u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Švedskoj, 12 vatrogasnih zrakoplova i jedan helikopter za gašenje požara bit će spremni za uporabu ovog ljeta kada je zbog šumskih požara potreban zajednički europski odgovor kako bi se spasili životi, objekti i okoliš. Znanstvene prognoze za ovogodišnju sezonu šumskih požara predviđaju iznadprosječne rizike za središnju Europu i na cijelom Sredozemlju. Posebno su ljetni mjeseci topliji i sušiji nego prethodnih godina.

Vatrogasni kapaciteti sustava rescEU za ovu godinu

Flota sustava rescEU za gašenje požara 2022. uključuje 12 zrakoplova i helikopter iz šest država članica EU-a koji su pripravni za raspoređivanje u zemlje EU-a u slučaju potrebe.

Flota se sastoji od:

2 vatrogasna zrakoplova iz Hrvatske, 2 vatrogasna zrakoplova iz Francuske, 2 vatrogasna zrakoplova i jednog helikoptera iz Grčke, 2 vatrogasna zrakoplova iz Italije, 2 vatrogasna zrakoplova iz Španjolske i 2 vatrogasna zrakoplova iz Švedske.

Za više informacija: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/sumski-pozari-vatrogasna-flota-eu-spremna-za-sezonu-2022-2022-06-15_hr